Letní závody - Eduard u Jáchymova

Poslední červencový víkend uspořádal Ekonom Praha společně s Ostrováky tříetapové závody s centrem v biatlonovém areálu Eduard. Ti, co se tady zúčastnili loni MČR na krátké trati nebo oblastního žebříčku na podzim, věděli, do čeho jdou.

Do prostoru, ve kterém se nachází nepřeberné množství vrstevnicových tvarů, několik set jam, kupky a kupy, údolíčka, rýhy, nosy a hřbítky, hráze a hrázky, haldy – odvaly z místních, neslavně známých dolů. Většinou v dobře průběžném lese – naštěstí. Ve východní i západní části prostoru potom prudké svahy.

Páteční krátká trať byla umístěna nejzápadněji a na mapě jsem v kolečku jinou než hnědou nenašla. Parametry byly na krátkou docela drsné, v podstatě srovnatelné se sobotní klasikou, která zase byla o něco kratší než obvykle. Sobotní část se odehrávala v jakémsi „prostředku“ mapy a do hry vstoupily i porosty – hustníčky a světlinky. Nedělní zkrácená 3. etapa s handicapovým startem nás zavedla v úvodu na východ na prudký svah nad silnici z Jáchymova na Boží Dar, pak jsme se vystoupáním dosti vrstevnic dostali do členitého prostoru, kde jsme si proklestili cestu několika hustníky a hurá zase z kopce dolů do cíle na shromaždišti.

 

Něco málo přes 400 závodníků se krásně vešlo do areálu Eduard, včetně stanů v kempu, všech aut, stanů s občerstvením i s cílem pro všechny 3 etapy. Celkový dojem byl velmi příjemný a komorní. Počasí bylo super, takže žádný lijavec, vichr nebo naopak horka na padnutí. V lese spousta borůvčí a sběračů borůvek, kteří tedy nebyli z běžců úplně nadšeni (údajně jsme dupali v těch nejlepších borůvkových porostech). V sobotu odpoledne ještě pořadatelé přichystali adrenalinový sjezd po laně z vysokého odvalu nad Eduardem přes rybníček a speciální „mudrlantský“ závod. Závodník dostal mapu se zákresem a kódy všech kontrol. U každé kontroly si přečetl otázku s variantami odpovědí, které ho odeslaly dál (nebo blíž).

Naši nejmladší závodníci se v rámci letního soustředění zúčastnili v poměrně hojném počtu a doplnili jsme je i ve veteránských kategoriích. A jak se nám dařilo?

V pátek hodně. Ve svých kategoriích zvítězili Terezka (D10L), Kačka K. (D10), Standa (H10L) a Kuba (H10). Pěkné bylo i 3. místo Lukáše (H10L), Kubovo (H21B) a moje (D45), jen kousíček chyběl Broňovi v H12 (4. místo).

Sobota byla trochu slabší. Nezklamala Kačka K. (D10 - 1. místo), Standa a Lukáš v H10L (2. a 3. místo) a Kuba s Viktorem v H10 (2. a 3. místo).

Nedělní etapu vyhráli Kačka (D10), Standa (H10L) a Kuba (H10). Pro 2. místo v D10L si přijela Štěpánka, v H12 obsadil 3. místo Šimon a Broňa opět skončil čtvrtý. Péťa doběhla v T1 na 2. místě.

Celkově po 3 etapách byli vyhlášeni tito borci:

 

Kačka v D1O vyhráli celkově o 12:37 minut. Kuba byl v H10 těsně (o 2 sekundy) druhý, v H10L zvítězil Standa o 5:47 minut a v téže kategorii obsadil Lukáš pěkné 3. místo.

 

Tags: